BoC, politika faizini 50 baz puan düşürerek %3,75'e çekti

Kanada Merkez Bankası (BoC), politika faizini 50 baz puan indirerek %3,75 seviyesine çekti.

Kanada Merkez Bankası (BoC), üst üste dördüncü toplantısında politika faizini 50 baz puan indirerek %3,75 seviyesine çekti. Banka, eylülde enflasyonun %1,6 seviyesine gerilediğini, bu durumun da iş dünyası ve tüketicilerin enflasyon beklentilerini büyük ölçüde normalleştirdiğini açıkladı.

BoC, ekonomi tahminlerle uyumlu bir şekilde gelişirse, politika faizinde daha fazla indirime gitme olasılığını değerlendirdi. Ancak, bu indirimin zamanlaması ve hızı, mevcut bilgiler ve enflasyon görünümüne bağlı olarak belirlenecek.

ENFLASYON HEDEFİNE YAKIN KALMASI BEKLENDİ

Açıklamada, enflasyonist baskıların artık geniş tabanlı olmaması sayesinde, enflasyonun %2 hedefine yakın kalmasının beklendiği vurgulandı. Bu çerçevede, BoC'nin büyümeyi desteklemek ve enflasyonu %1 ile %3 aralığının ortasına yakın tutmak amacıyla politika faizini düşürdüğü ifade edildi.

Banka, son dört toplantısında toplam 125 baz puan faiz indirimine gitmiş oldu. BoC, haziran ayında %5 olan politika faizini %4,75'e düşürerek 4 yıl aradan sonra ilk faiz indirimini gerçekleştirmişti. Temmuz ve eylülde de sırasıyla 25 baz puanlık indirimlerle politika faizi %4,5 ve %4,25 seviyelerine çekilmişti.

BoC, enflasyonu dizginlemek amacıyla agresif faiz artışlarına yönelmişti. 2022'de enflasyon %8,1 ile son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştığında, BoC, bu durumu kontrol altına almak için Mart 2022'den itibaren toplamda 10 kez faiz artırmıştı. En son Temmuz 2023'teki toplantısında ise politika faizini %5 ile 22 yılın en yüksek seviyesine çıkarmıştı.

Prof. Dr. Fuat Keyman vefat etti Emeklilere 29 Ekim'de ikramiye verilecek mi? En pahalı mahalleler açıklandı... BYD'nin Manisa'daki fabrika için tedarikçisi belli oldu Anadolu Efes, AB InBev'in Rusya iş kolundaki payını devralıyor "B Sınıfı" ehliyetlerde yeni dönem başlıyor