Müze olacak derken… İcradan satılan Mavi Marmara’ya alıcı çıkmadı!
2010 yılında Gazze’ye yardım götürürken İsrail'in saldırısına uğrayan Mavi Marmara gemisi icradan satışa çıktı. 47 milyon 500 bin bedelle satılan gemiye sadece 24 milyon TL teklif verildi. İcra Satış Müdürlüğü, alacaklıların borçlarını karşılamadığı için teklifi geçersiz saydı.
Patronlar Kulisi'nden Ercan Öztürk’ün haberine göre, Yaklaşık 15 yıl önce Gazze'ye yardım götürmek üzere yola çıkan ve İsrail saldırısına uğrayan Mavi Marmara icradan satışa çıktı. Ünye İcra Dairesi, Hat-San Gemi’nin alacağından dolayı bir dönem Türkiye-İsrail, Türkiye-Yunanistan arasında büyük bir krize neden olan Mavi Marmara’yı 47 milyon 500 bin TL bedelle satışa çıkardı. Bir dönem ‘Müze olacak’ denilen gemiye 24 milyon teklif verildi. Ancak teklif edilen rakam alacaklıların borçlarını karşılamadığı için teklifi geçersiz saydı. Gemi, 22 Mayıs 2025’te yeniden açık artırmayla satışa çıkarıldı.
ÜNYE LİMANINDA BAĞLI BULUNUYOR
Ünye limanında bulunan geminin satış ilanında şu ifadelerine yer verildi: ‘’Geminin inşasına 05.12.1989 tarihinde İstanbul'da başlanmış ve 24.10.1994 tarihinde yolcu gemisi olarak inşası tamamlanmıştır . 2019 yılında Komorlar Bayrağına geçmiştir ve 06.01.2021 tarihinde major modification (büyük tadilat ) yapılarak yolcu gemisi olarak inşa edilen gemi Ro-Ro Kargo gemisine çevrilmiştir. Geminin en son kuru havuz sörveyinin 27.12.2022 tarihinde yapıldığı ve bir sonraki kuru havuz sörveyinin 27.12.2025 tarihinde yapılması gerektiği, ancak yapılması gereken yıllık ara denetimleri yapılmadığı için geminin kuru havuz sörveyinde gemi işletmeye alınmadan önce yapılmasını zorunlu hale getirmiştir. Kuru havuz sörveyi ve sürecinin masraflı olması geminin değerini olumsuz yönde etkileyeceği kesindir. Aralık 2022 tarihinde yapılan saç ölçüm raporuna göre geminin iskele ve sancak orta kısmındaki bazı borda cyenilendiği, diğer sacların da izin verilen kalınlık değerleri aralığında olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca geminin ?Gemi Balast Suyu ve Sedimanlarının Kontrolü ve Yönetimi Hakkında Sözleşme "(BWM Sözleşmesi) gereği 8 Eylül 2024 tarihi itibari ile Balast Suyu Performans Standardını sağlama zorunluluğunun bulunması nedeniyle ilave maliyet getireceği göz önünde bulundurulmuştur’’
20222'DE YUNAN SALDIRISINA UĞRADI
Komorlar bayraklı Anatolian isimli Ro-Ro gemisi 10 Eylül 2022'de Bozcaada'nın 11 deniz mili güneybatısındaki uluslararası sularda Yunan Sahil Güvenlik botları tarafından açılan taciz ateşine maruz kaldı. Bölgeye Türk Sahil Güvenlik botlarının gelmesi üzerine Yunan unsurları bölgeyi terk etti. 'Anatolian' isimli gemi Çanakkale Boğazı'nda Karanlık Liman bölgesine demirledi. Geminin ortaklarından Banu Taşyer, ‘’ Taşyar, "Gemi, Ro-Ro gemisi. Ticari amaçla kullanılmasını istiyorduk zaten ama hem geçmişte geminin Mavi Marmara olması, hem Somali'de yaşadıkları, hem Yunanistan'la yaşadıkları, geminin hikayesini çok kuvvetlendiriyor. Benim içten görüşüm, geminin diğer ortaklarıyla konuştuğumuz bir konu değil ama şahsi olarak müze olmasını isterim. Ben müze olmasını çok isterim" ifadelerini kullandı.
İBB’DEN İHH’YA SATILDI!
İcralardan kurtulamayan gemi bir dönem İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne aitti. Belediye geminin satışı için iki ihale yaptı. Alıcı çıkmayınca geminin satışı için üçüncü bir ihale yapıldı. İhaleye tek başına giren İHH, gemiyi muhammen bedeli olan 1 milyon 810 bin TL’ye satın aldı. Gemiyle Gazze'ye insan hakları savunucuları, aktivistler, gazeteciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri götürüleceği açıklandı. 30 Mayıs 2010 tarihindeki İsrail saldırısından sonra gemi 8 yıl boyunca kullanılmadı. 2018 yılında gemi Haydarpaşa’da satışa çıktı. Gemiyi satın alan armatör Erdoğan Tümsek, “Mavi Marmara benim için gazi gemidir, denizle buluşmasını sağlayacağım” dedi. Müze, hastane ya da otel olacağı bile konuşulan gemi 3 ay sonra 'Erdoğan Bey' ismiyle hizmet vermeye başladı. Bir süre sonra gemi yine icralık oldu. Bu defa Anadolu 3. İcra Müdürlüğünün açık artırma ilanı kapsamında Anadolu Adalet Sarayı'ndaki mezat salonunda gerçekleştirilen satışta, üzerinde ipotek ve haciz bulunan eski adı Mavi Marmara olan "Anatolian" isimli geminin 3 milyon 888 bin lira bedelle satışa çıkarıldı. Açık artırma sonucunda gemi, 4 milyon 853 bin liraya 2E Denizcilik Sanayi ve Ticaret AŞ'ye satıldı.
NE OLMUŞTU?
ABD’li ve Avrupalı aktivistlerin kurduğu Gazze’ye Özgürlük Hareketi’nin organizasyonuyla insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisi, 27 Mayıs 2010’da Antalya’dan yola çıkmıştı. Abluka altındaki Gazze’ye; Almanya, İsveç, İsrail, Kuveyt gibi 30 ülkeden 700 aktivisin yanı sıra gıda, yiyecek, giyim, tıbbi ve inşaat malzemeleri taşıyan gemi, 30 Mayıs gecesi İsrail Özel Kuvvetleri’ne bağlı Shayetet 13 komandolarının baskınına uğramıştı. Helikopterlerle gemiye inen İsrailli komandolar, 10 aktivisti öldürürken 60 kişiyi de yaralamıştı. Uluslararası hukuka göre İsrail’in 12 mil olması gereken kıta sahanlığının çok dışında 73 mil uzaktayken baskına uğrayan gemi, Ağustos 2010’dan beri işletilmiyordu. Mavi Marmara davasında duruşma savcısı Hüseyin Aslan Türkiye ile İsrail arasında imzalanan anlaşmanın ile davanın yasal dayanağı kalmadığını ve anlaşmanın yargı engeli olduğunu söylemişti. İmzalanan anlaşma dolayısıyla sanıkların yargılanmasından feragat edilmiş, dava düşmüştü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İsrail ile anlaşma müzakereleri yapılırken "Giderken bana mı sordunuz?" demişti