HSBC'den Türkiye'ye enflasyon uyarısı: Riskler artabilir

HSBC, Türkiye’de enflasyonun kalıcı hale gelme riski taşıdığına dikkat çekerek, “faiz indirimlerinin ancak 2025 yılında mümkün olabileceğini” belirtti. Banka, ayrıca “küresel risklere karşı dikkatli olunması gerektiği” uyarısında bulundu.

HSBC Global'in son analizine göre, Türkiye'deki enflasyon oranlarının kalıcı bir sorun haline gelme riski artıyor. Ekonomik göstergeleri değerlendiren HSBC, faiz indirimlerinin ancak 2025 yılında gündeme gelebileceğini vurguladı.

"SERMAYE GİRİŞLERİ VE MERKEZ BANKASI REZERVLERİ ARTMAKTA"

HSBC'nin raporuna göre, "Türkiye'de sermaye girişleri artarken Merkez Bankası rezervleri de yükselmeye devam ediyor." Ancak, "bu olumlu gelişmelere rağmen küresel risklere karşı dikkatli olunması gerektiği" vurgulanıyor.

"YAKIN VADELİ GÖRÜNÜM KONUSUNDA YAPICIYIZ"

HSBC, Türkiye'nin makroekonomik uyumunun bir yıldan fazla bir süredir devam ettiğini belirterek, "Yakın vadeli görünüm konusunda yapıcı olmaya devam ediyoruz," ifadesini kullandı. Bununla birlikte, politika yapıcıların, Türkiye'nin yaşadığı kademeli yeniden dengelenme sürecindeki risklere dikkat etmeleri gerektiği ifade edildi.

"ENFLASYON NE KADAR UZUN SÜRE YÜKSEK KALIRSA RİSKLER ARTACAK"

Rapor, "Enflasyon ne kadar uzun süre yüksek kalırsa, yerleşik hale gelme olasılığının o kadar yüksek olması ve dolayısıyla hedefe daha yakın bir seviyede yeniden sabitlenmesinin daha zor olması" uyarısını içeriyor. Türkiye'de enflasyon, 2019'un dördüncü çeyreğinden bu yana tek haneli rakamlara inmiyor.

"GELECEK YIL RAHAT BİR ŞEKİLDE BAŞLAYABİLECEĞİNE İNANIYORUZ"

Ağustos ayında Merkez Bankası Başkanı, "Faiz indirimlerini değerlendirmek için 4. çeyrekte aylık enflasyonun yüzde 1.5'in altında olması ve enflasyon beklentilerinin bankanın tahminlerine doğru ilerlemesi gerektiğini" belirtmişti. Ancak Eylül ayında enflasyon ivmesi aylık bazda yüzde 3'e yaklaşarak, enflasyon beklentilerinde iyileşmeyi sınırladı. HSBC, bu nedenle, "gevşemenin ancak gelecek yıl rahat bir şekilde başlayabileceğine inanmaya devam ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Fuat Keyman vefat etti Emeklilere 29 Ekim'de ikramiye verilecek mi? En pahalı mahalleler açıklandı... Anadolu Efes, AB InBev'in Rusya iş kolundaki payını devralıyor Sucukta sakatat kullanımı tespit edildi BYD'nin Manisa'daki fabrika için tedarikçisi belli oldu