Konkordato başvuruları borsaya da sıçradı! Alarm zilleri çalıyor…
İlk kez ana pazarda işlem gören bir şirket olarak Mega Polietilen, konkordato istedi. Son bir yılda konkordato başvuruları ise yüzde 55 artarken, yılın ilk 7 ayında geçici mühlet kararı verilen konkordato sayısı, 2023 yılının tamamını yüzde 52 aştı.
İlk kez ana pazarda işlem gören Mega Polietilen konkordato, ilan etti. Mega Polietilen, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamaya göre, alacaklılar tarafından başlatılacak haciz işlemleri sebebiyle, üretim faaliyetlerinin aksamaması için cuma günü konkordato başvurusunda bulundu.
Mahkeme aldığı karar ile 3 ay süreli konkordato kararı verdi. Şirket konkordato döneminde bankalar başta olmak üzere alacaklılara olan borçlarının yeniden yapılandırılması için görüşmeler yürütecek. Şirket ayrıca sermaye artırım sürecinin devam ettiğini ve Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuruda bulunacağını belirtti.
ALACAKLARI 2,3 MİLYAR TL
Şirketin son çeyrekteki bilançosunda alacaklarının 2,3 milyar TL düzeyinde olduğu görülüyor. Uzmanlar bu rakamın görece fazla olduğunu ve yaşanan sorunun alacaklarını uzun vadeye yaymış olması ve tahsil etmekte zorlanmasından kaynaklandığı görüşünde.
YILIN BAŞINDAN BU YANA YÜZDE 97 ARTIŞ
Dünya gazetesinin haberine göre; mahkemelere yapılan başvurularda, 2024 yılının ilk 7 ayında 334 konkordato başvurusu reddedildi. Aynı dönemde başvuruların 55’i iflasla sonuçlandı. Bu yıl aylık bazda incelendiğinde, geçici mühlet kararı verilen konkordato başvurularında en yüksek rakama temmuz ayında ulaşıldı.
Bu yıl ocakta 93 olan sayı, Kurban Bayramı’nın olduğu haziranda 114’e, temmuzda 183’e çıktı. Bu da aylık yüzde 60,5, yıl başından bu yana yüzde 97 artışa işaret ediyor. Bu yıl temmuzda 183 konkordato için geçici mühlet kararı verilerken, kesin mühlet kararı verilenler 66 oldu. Geçtiğimiz ay yapılan başvuruların 7’si iflasla sonuçlanırken, 59 başvurunun reddedildiği belirlendi.
EN RİSKLİ SEKTÖRLER İNŞAAT VE TEKSTİL
Sektörlerine göre incelendiğinde, en riskli sektörler ilk 7 ayda 398 şirket başvurusuyla inşaat ilk sırada geldi. Bunu tekstil 210, akaryakıt 75, giyim 72, gıda 68, mobilya 66, metal ürünleri 62, otelcilik 61, tarım 57, enerji 50 şirketle izledi.
En çok konkordato alan illerde İstanbul, bu yılın ilk 7 ayında 796 başvuruyla zirveye çıktı. Mega şehri Ankara 376, Bursa 139'le konkordatoyla izledi. 2018’de hayata giren konkordato müessesinden yüzlerce şirket faydalandı. Konkordato isteyen şirketlere en fazla 23 ay süre verilirken şirketlerin alacaklılar ile anlaşmaya giderek borçlarını yapılandırıyor.
KONKORDATO NEDİR?
Konkordato, mahkeme denetiminde borçlunun alacaklıları ile anlaşması sonucunda borçlarının belli bir oranda veya belirli vadelerle ödenmesi suretiyle borçlarından kurtulmasıdır.
İcra ve İflas Kanunu Madde 285›de bulunan "Borçlarını, vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflâstan kurtulmak için konkordato talep edebilir’’ şeklindeki mevzuat hükmü ile konkordatonun hangi durumlarda ve kimler tarafından talep edilebileceği konusunda yasa koyucu tarafından açıklık getirilmiştir.”