Küresel tahvil piyasasında satış baskısı
ABD ve Avrupa merkez bankası faiz oranlarını düşürme sürecine girmesine karşın, ABD, Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya gibi dünyanın önde gelen ekonomilerinde tahvil faizleri son yılların en yüksek seviyelerini zorluyor.
ABD’de 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi çarşamba günü yüzde 4,73’e kadar yükselerek Ekim 2023’te ulaştığı yüzde 5’lik zirveye yaklaştı ve ardından geri çekildi.
İngiltere’de 10 yıllık tahvilin getirisi de 2008’den bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 4,82’ye kadar çıktı. Merkez bankaları para politikasını sıkılaştırırken bile gevşek para politikasını sürdüren Japonya’da bile 10 yıllık devlet tahvili getirisi yüzde 1’in üzerine çıkarak son on yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Bu hareketlerde, ABD ekonomisinin sağlam bir hızla büyümeye devam etmesi ve enflasyonun faiz oranlarını yüksek tutmakla tehdit etmesi etkili oluyor. ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın tarife ve vergi indirimi vaatlerinin yanı sıra ticaret savaşı tehditleri de bu süreçte etkili faktörlerden biri oldu.
YAPIŞKAN ENFLASYON, GÜÇLÜ BÜYÜME VE TRUMP ETKiSi
Marlborough Investment Management’ta portföy yöneticisi olan James Athey, "Yatırımcılar yapışkan enflasyon, güçlü büyüme ve Trump’ın gündeminin aşırı belirsizliği ile boğuşurken ABD piyasası aşırı büyük bir etki yaratıyor" dedi. Aralarında Amundi SA, Citi Wealth ve ING’nin de bulunduğu kurumlar getirilerin daha yüksek seyretme riski konusunda uyarıda bulunuyor.
Opsiyon yatırımcıları, 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirisi için bir sonraki kilit eşik olarak yüzde 5’i hedefliyor. 20 yıllık ABD tahvil getirisi çarşamba günü bu seviyeye ulaştı ve 30 yıllık ABD tahvilinin getirisi ise bu seviyenin hemen altında seyrediyor. Coutts’tan Lilian Chovin, "ABD tahvil getirilerinin yüzde 5’e çıkması kesinlikle ihtimal dahilinde. Çok büyük mali açıklarla devam eden bir risk primi, bir vade primi var" değerlendirmesinde bulundu.