MTA 225 fayın deprem periyodunu hesapladı

MTA, 3 yıl boyunca fay hendeklerinde iz sürerek deprem potansiyeli olan 225 fayı belirledi. Faylardan alınan numuneleri laboratuvarda tarihlendiren ekipler fayların deprem üretme periyodunu ve mevcut riskini hesapladı.

Bu hesaplama ve çalışmaların ardından 'Türkiye Deprem Tehlike Haritası' da güncellenecek. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), eski depremlerden yola çıkarak 225 diri fayda deprem riski tespit etti. Diri fayların bulunduğu bölgelerde 50 metre uzunluk, 5 metre genişlik ve 4 metre derinlikte hendekler açan ekipler, eski depremlerin bıraktığı izleri inceledi.

Faylardaki izleri kayıt altına alarak numune toplayan uzmanlar, numuneleri laboratuvarda tarihlendirerek fayların deprem üretme periyodunu ve fay hattının deprem tehlikesini hesaplıyor.

Türkiye'deki 485 diri fay hattını mercek altına alan MTA, 225'i üzerinde hendekler kazarak 12 yılda 225 fayın deprem periyodunu ve potansiyel riskini belirledi.



DİRİ FAYLARIN TARİHSEL SÜRECİ ORTAYA ÇIKACAK

MTA Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanı Doç. Dr. Selim Özalp, çalışmayla ilgili "6 Şubat depremleri sonrasında projenin hızlı şekilde bitirilmesi gerektiği gündeme geldi. MTA'nın Türkiye Paleosismoloji Araştırmaları Projesi kapsamında 2012'den günümüze kadar geçen süreçte 225 fay hattı üzerinde çalışmamızı tamamladık." dedi.

Proje Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Hasan Elmacı ise uydu ve hava fotoğraflarıyla fay hattının geometrik ile yapısal özelliklerini ortaya koyduklarını, detaylı topografik haritasını oluşturdukları bölgede alan belirleyerek hendekler kazdıklarını anlattı.

Depremin yüzeyde bıraktığı izin hendek duvarlarında görülebildiğini aktaran Elmacı, şöyle konuştu: "Bunların özel yöntemlerle yaşlarını belirledik. Bunları yaşlandırdıktan sonra depremlerin tarihleri arasındaki tekerrür periyotlarına bakıyoruz. Örneğin 500 yılda bir tekerrür eden depremi yakalarsak depremden günümüze geçen süreyi hesaplayarak bir sonraki depremin büyüklüğünü, yer değiştirme miktarını ve olabilirlik zamanını belirli bir zaman aralığında yüzdelik dilim olarak verebiliyoruz. Ürettiğimiz veri Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nın alt verisi olacak ve hassasiyetini arttıracak. Hedefimiz 2030 yılına kadar ülkedeki diri fayların tarihsel sürecini ortaya koyarak veri tabanında kullanıcıların hizmetine sunmak. Biz bu yıl 3 ekip olarak Aydın, Uşak ve Manisa kamp ekipleri olarak 25 fay hattı üzerinde çalışma yaptık. Manisa'nın Salihli ilçesindeki hendekte son 11 bin yıl içerisinde 4 deprem izini belirledik ve tarihlendireceğiz."

Dünyanın en iyi yapıları seçildi, listede Türkiye'den 4 yapı var Gizli yatırım aracından rekor getiri! Akaryakıtta çip dönemi başlıyor İş dünyasına damga vuran 100 güçlü isim belli oldu! En yüksek emekli maaş promosyonu veren bankalar Barbaros Şansal, gözaltına alındı