Resmi Gazete yer aldı, idari cezalar artırılıyor

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen tüketicinin korunması hakkında kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun yayımlanarak yasalaştı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan yasayla, tüketici ve konut verileri, doğrudan satış sistemleri, ticari, reklam, hafif ticari uygulamalar ile ilgili idari düzenlemeler yapılıyor.

Yasaya göre, tüketici kredisi sözleşmelerine bağlı diğer işlemlerin dijital ortamlardan yapılabilmesine imkan tanınıyor. Tüketici kredisi sözleşmesi yazılı veya mesafeli olmadığı müddetçe geçerliliği olmayacak.

Kredi veren ile tüketiciler arasındaki sözleşmelerin şekil şartı, bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden gerçekleştirilebilecek. Belirli süreli kredi sözleşmesine ilişkin hesaplar, tüketicinin aksine yazılı veya kalıcı veri saklayıcısıyla talebi olmaması halinde kredinin ödenmesi kapanacak.

DOĞRUDAN SATIŞ DÜZENLEMESİ

Doğrudan satış şirketinin, sermaye şirketi niteliğinde olması zorunlu olacak. Doğrudan satış sisteminin, ortaya çıkan menfaatlerin dağıtılması üzerine kurulmaması, mal veya hizmetin tüketicilere satışını esas alması ilkelerine uygun olması gerekiyor. Doğrudan satış sisteminde vatandaşlar 30 günlük cayma hakkına sahip olacak.

Doğrudan satış ile iştigal edenler, sisteme dahil olmaları veya kalmaları için tüketiciye satışı öngörülen mal veya hizmeti içermeyen yenileme, paket, ücret, aidat ve benzeri isimler altında herhangi bir bedel veya borç altına sokan belge alınamayacak.

Doğrudan satış şirketleri, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen konularda tüketicinin bilgilendirilmesini, talep ve bildirimlerini iletebilmesini sağlayan bir sistem kurmakla yükümlü olacak.

İDARİ CEZALAR ARTIRILIYOR

Yasayla, haksız ticari uygulamalar hakkında maktu olarak belirlenmiş olan idari para cezalarının artırılması da öngörülüyor.

Haksız ticari uygulamalar hükmünde yer alan yükümlülüklere aykırı hareket edenler hakkında haksız ticari uygulamanın 3 aya kadar tedbiren durdurulması veya 60,000 TL'den 600,000 TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak. Bu ceza, aykırılık ülke genelinde gerçekleşmiş ise 600,000 TL'den 6 milyon TL'ye kadar olabilecek.

Gayrisafi gelirin bildirilmediği veya yanlış bildirildiği durumlarda ön ödemeli konut satışlarında 6 milyon TL, diğer satışlarda 1 milyon TL idari para cezası uygulanması öngörülüyor.

İlgili yasada yer alan piramit satış sistemleri hükmüne aykırı olarak piramit satış sistemini başlatan, düzenleyen veya toplantı, e-posta veya diğer birçok kimsenin de katılımını sağlamaya elverişli yöntemlerle yayan veya böyle bir sistemin diğer bir şekilde yayılmasını ticari amaçlarla destekleyenler hakkında Türk ceza kanununun ilgili hükümleri uygulanacak.

Fenerbahçe eski yöneticisi kesin mühlet aldı! Emekliler için en yaşanılmaz şehir açıklandı Çevirmen ve yazar Nazar Büyüm hayatını kaybetti Köfteci Yusuf hazırlıklara başladı TOKİ, 13.285 TL taksit ile 2+1 ve 3+1 daireler satacak Arçelik'ten 2 bin çalışanı için zor karar