Turizm ve sanayinin yeni merkezi GAP olacak
Hükümet, 2024-2028 döneminde GAP’a 12 milyar lira yatırım yapacak. Bu sayede son teknoloji ile çalışan tarım uygulamaları devreye girecek, bölge turizm ve sanayinin de yeni merkezi olacak.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsünde düzenlenen GAP Hassas Tarım 2. Faz Tanıtım Töreni’ne katıldı.
Burada konuşma yapan Bakan Yumaklı “GAP Eylem Planı 10,6 milyon dekar alanın sulamaya açılmasını hedefliyordu. Şu anda bunun üçte ikisini tamamladık. Kalanını da 2032’ye kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Fırat ve Dicle alt havzasında yürüttüğümüz bu projelerin bitmesiyle ekonomimizin yıllık yaklaşık 7 milyar dolarlık kazanç elde edeceği öngörülüyor. Bununla birlikte 1,3 milyon kişiye istihdam sağlanmış olacak” dedi.
SON 22 YILDA 20 OSB KURULDU
Bölgede yapılan her yatırımın karşılığını aldıklarını anlatan Yumaklı, şöyle devam etti:
"GAP bölgesine sağladığımız yatırımlar ile bitkisel üretim miktarımız 2 kat, büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığımız 2 kat, kanatlı hayvan varlığımız 3 kat, su ürünleri üretimimiz 9 kat, bal üretimimiz 7 kat artış gösterdi. Bu sayede GAP bölgesi tarımsal hasılasını 18 yılda 22 kat artırdık. Ayrıca tarımsal ihracatı 56 kat artışla 5,6 milyar dolara çıkardık."
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da yeni yatırımların müjdesini verdi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni yatırımlarla, istihdamla, üretimle ve ihracatla buluşturduklarını, sanayinin çarklarının süratle dönmesi, fabrikaların yükselmesi, bacaların tütmesi adına GAP bölgesinde yer alan 9 ilde son 22 yılda 20 OSB kurduklarını aktaran Kacır “OSB’lerimizde 360 bin ilave istihdam oluşturduk. Yatırım teşvik sistemimizle; toplam yatırım tutarı 1,1 trilyon lirayı bulan ve 710 binden fazla nitelikli istihdam sağlayan 15 bin 400 yatırımın önünü açtık” ifadesini kullandı.
YEREL KALKINMA HAMLESİ TEŞVİK PROGRAMI
Bakan Kacır, bölgenin gelecek 4 yılını şekillendirecek 2024-2028 GAP Eylem Planı’nı duyurdu. Yeni plan; sulama hedeflerine ulaşmayı, sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmayı, bölgeyi turizm merkezi yapmayı ve kırsalda ekonomik kalkınmayı hızlandırmayı amaçlıyor.
GAP’ın ihracat, üretim ve tarımsal kalkınmada ülkemizin itici gücü olacağını vurgulayan Kacır “Önümüzdeki dönemde devreye alacağımız Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı’yla GAP bölgemizin her bir şehrini nitelikli yatırımlarla buluşturacağız. 12 milyar lirayı 36 yatırım başlığı altında yeni projelere aktaracağız. GAP’ta yeni bir proje başlamış olacak. Bu da Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı olacak” dedi.