Türkiye medikal turizmde dünyada ilk 5’te

Türkiye’nin estetik tedavilerde dünyada önemli bir merkez hâline geldiğine işaret eden uzmanlar “Türkiye, medikal estetik turizminde dünyada ilk beşte yer alıyor! Bu önceliğimizi kaybetmemek için merdiven altı ile mücadele etmeliyiz” uyarısında bulundu.

Türkiye Gazetesi’nden Ziynet Kocabıyık’ın haberine göre, Türk hekimlerinin eğitim ve bilgi seviyesi, ülkemizde tıp teknolojilerinin dünya standartlarında olması ve tıpta ileri ülkelere oranla fiyat avantajının bulunması, toplam ihracat içinde sağlık hizmetlerinin payının giderek büyümesine sebep oluyor.

Medikal estetik ve cerrahi uygulamalarda güzelleşmek için dünyanın birçok ülkesinden Türkiye’ye adeta bir akın olduğunu söyleyen Medikal Estetik Tıp Derneği (MESTDER) Başkanı Dr. Yasemin Savaş “Türkiye, sağlık hizmetleri ihracatında dünyada ilk 10’da, medikal turizmde ise ilk beşte yer aldı. Estetik uygulamalar sağlık turizminin neredeyse yarısını oluşturuyor” dedi.

TÜRKİYE İÇİN BÜYÜMEYE EN AÇIK ALANLARDAN BİRİ

Medikal Estetik Tıp Derneği tarafından düzenlenen 7. Ulusal Medikal Estetik Kongresi’nde Dr. Savaş, sağlık turizminin, konaklama ve otel turizmini geride bırakan bir bütçe oluşturduğunu belirterek “Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığının yönetmelik ve teşvikleri sayesinde, Türkiye’deki sağlık kuruluşlarının sayısı hızla artıyor. Aralık 2023 itibarıyla yetkili sağlık kuruluşu sayısı 4.787’ye ulaştı ve bu artışın devam etmesi bekleniyor.

Sağlık turizmi gelirleri, 2003 yılında 203 milyon dolar seviyesindeyken, 2022’de 2,2 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde, sağlık için seyahat eden turist oranı da yüzde 0,9’dan yüzde2,3’e çıktı. Ancak, turist başına düşen gelirin 2022 itibarıyla 1.663 dolarda kalması, Türkiye’nin daha çok düşük bütçeli medikal estetik ve tıbbi hizmetlerle tercih edilmesine bağlanıyor. 2024 yılı hedefleri ise 2 milyon sağlık turisti ve 3 milyar dolar gelir olarak belirlenmiş durumda. Medikal estetik, Türkiye için büyümeye en açık alanlardan biri olarak dikkat çekiyor” diye konuştu.

Türkiye, estetik tedavilerdeki ileri teknolojiler ve nitelikli uzmanlarla son yıllarda önemli bir merkez hâline geldiğini ifade eden Dr. Savaş; mezoterapi, PRP, dolgu ve botoks, lazer teknolojisi, radyofrekans ve ultrason dalgaları ile tedavi gibi metotların büyük ilgi gördüğünü açıkladı.

"MERDİVEN ALTI İLE SAVAŞMAYA DEVAM EDİYORUZ"

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Savaş “Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmamış ürünleri kullanan, hekim olmayan ve apartman dairesi, spor tesisleri, rezidans gibi medikal estetik uygulamaları yapılması için ruhsat verilmeyen yerlerde yapılan işlemleri merdiven altı olarak adlandırıyoruz. Biz merdiven altı ile savaşmaya devam ediyoruz. Vatandaşlarımızın da günden güne artan bu tür merkezlerin açığa çıkması amacıyla hem Sağlık Bakanlığıyla ortak hareket ediyor hem de halkımızı da kendi sağlıkları için bu farkındalığa dahil ederek, 0543 266 63 78 numaralı ihbar hattımızı aramaları için teşvik ediyoruz” dedi.

"BU YIL 450 ŞİKAYET ALDIK"

Konferansta konuşan Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Reklam Kurulu Başkanı Avni Dilber de, vatandaşın bu tür yerleri şikâyet etmesinin önemli olduğunu ancak genellikle kendilerine yapılan şikâyetlerin doktorun yan komşusu doktoru şikâyet etmesi şeklinde gerçekleştiğini söyledi.

Dilber “Bu yıl 450 şikâyet aldık. Neredeyse hepsi doktorların birbirini şikâyet etmesiydi. Toplamda bu yıl sağlık sektörüne 213 milyon TL ceza kestik. Sosyal medyada yapılan usulsüz reklamları ise erişim engeli ile engelliyoruz” diye konuştu.

DUDAK DOLGUSU OLDUKÇA POPÜLER

Medikal Estetik Hekimi ve Medikal Estetik Derneği Genel Sekreteri Dr. Bora Özcan ise son yıllarda popüler hâle gelen dudak dolgusu uygulamalarına dikkat çekerek, Türkiye’de dudak dolgusunun, estetik pazarının önemli bir kısmını oluşturarak, sosyal medya etkisi ve estetik uygulamalara olan ilginin yükselmesiyle büyük bir talep gördüğünü ifade etti.

Dr. Özcan “Tahminlere göre dudak dolgusu uygulamaları, Türkiye’deki estetik pazarında yüzde 20 ila yüzde 30’luk bir paya sahip. İşlem sırasında hyaluronik asit bazlı dolgular kullanılmakta olup, etkisi 6 - 12 ay arasında sürmektedir.” dedi.

"ANNE BABALAR ÇOCUĞUNU ESTETİK KLİNİĞİNE GÖTÜRÜYORLAR"

Medikal Estetik Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Alp Mamak da son yıllarda medikal estetik uygulamalarına olan ilginin giderek arttığının gözlemlendiğini ifade ederek

“Ancak bu talebin ergenlik dönemine kadar inmesi, özellikle sosyal medyanın gençler üzerindeki etkisiyle ‘kusursuz görünüm’ arayışının yaygınlaşmasının, fiziksel ve ruhsal sağlığı olumsuz etkileyebileceği yönünde endişelere yol açmaktadır. Bu durum, estetik işlemlere olan talebin artmasının yanı sıra, gençlerin beden algısı üzerinde oluşturabileceği baskılar nedeniyle dikkatle ele alınması gereken bir mesele hâline gelmiştir. Her türlü zorbalığa karşıyız. 18 yaşından önce estetik müdahalelerin yapılmaması gerekir. Anne babalar çocuğun elinden tutup estetik kliniğine götürüyorlar” dedi.

İpek Kıraç'ın doğum günü kutlaması: Kimler katıldı Eşini aldatan işadamına 'HPV' tazminatı! Koç Holding'de ailenin en güçlü ismi kim? Patronlar asgari ücret teklifini açıkladı İzmir'in Maldivleri icradan satılık İstanbul'un yatırım bölgeleri değişti