24 ay doğum izni ve kreş ödeneği teklifi TBMM’ye sunuldu

MHP, Türkiye'deki doğum artış hızını artırmak amacıyla, doğum iznini 24 aya çıkaran ve memurlara kreş ödeneği sağlayan bir yasa teklifini Meclis Başkanlığına iletti.

24 ay doğum izni ve kreş ödeneği teklifi TBMM’ye sunuldu

MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, Türkiye'de doğurganlık oranlarını artırmayı hedefleyen bir yasa teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Teklifte, kadınların doğum sonrası izin sürelerinin 24 haftaya çıkarılması, doğum yapan kadınların iki yıl boyunca gelir vergisinden muaf tutulması ve memurlara kreş ödeneği verilmesi öngörülüyor.

DOĞUM İZNİ ARTIRILIYOR

Teklifin gerekçesinde, Türkiye’de kadın memur ve işçilere doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık izin verildiği hatırlatıldı. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi izne eklenen iki hafta ile bu süre 18 haftaya çıkarılıyor. Ancak, doğurganlık oranlarının düşmesinin nedenleri arasında:

  • Ekonomik gerekçeler
  • Yetersiz doğum izinleri
  • Kreş hizmetlerinin yetersizliği

gibi etkenler yer alıyor.

AİLE BÜTÇESİNE KATKI

Gerekçede, yeni doğan her çocuğun aile bütçesine ek mali yük getirdiğine dikkat çekilerek, “Vermiş olduğumuz kanun teklifi ile doğum yapan annelerden 24 ay boyunca gelir vergisi kesilmeyerek, aile bütçesine katkı sağlanarak doğacak çocuğun ek mali külfeti karşılanarak doğum teşvik edilmektedir.” ifadesine yer verildi. Böylece doğum teşvik edilerek, ailelerin yeni çocukları için karşılaşacakları mali külfetin azaltılması hedefleniyor.

MEMURLARA KREŞ ÖDENEĞİ

Teklif ayrıca, kreş veya gündüz bakımevi hizmeti sunulmayan kurumlarda görev yapan devlet memurlarına, 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunanlar için aylık 2000 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu hesaplanacak miktarda kreş ödeneği verilmesini de öngörüyor. Bu düzenlemelerin, Türkiye’deki doğum artış hızını artırmak amacıyla önemli bir adım olacağı değerlendiriliyor.