Akrep, Türkiye'nin gelir kapısı oldu

Türkiye'ye özgü akreplerin zehirleri, tıp bilimi ve kozmetik için oldukça önemli bir yere sahipken 86 firmaya akrep üretimi için lisans verildi. Bu kapsamda, üretilen panzehirler, dünyaya satılarak Türkiye için yeni gelir kapısı olacak.

Akrep, Türkiye'nin gelir kapısı oldu

Androctonus turkiyensis (kara akrep), Hottentotta saulcyi (Mardin akrebi) ve Leiurus abdullahbayrami (sarı akrep) türleri, içerdiği güçlü zehir sayesinde tıp dünyasında büyük bir değer taşıyor. Dünyada sayıları hızla azalırken kozmetik ve sağlık alanındaki önemi giderek artan akreplerin üretimi konusunda Türkiye'de beş yıl önce yeni bir uygulamaya geçildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilgili yönetmeliğinin 2020’de yayımlanması sonrası gelişen süreçte başta Şanlıurfa’da 24, Konya’da 8, Elazığ’da 4, Ankara’da 3, Antalya 3, Gaziantep 3 ve Mardin’de 3 olmak üzere toplam 86 tesise teknik yönden akrep yetiştiriciliğine uygunluk belgesi verildi.

HANGİ SEKTÖRLERDE KULLANILIYOR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, akrep panzehirine yönelik ihtiyacın karşılanması için uluslararası standartlara uygun şekilde izin verdiklerini belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Eğer akrep üretimi ilaç veya kozmetik sanayine yönelik yapılacaksa, Sağlık Bakanlığımızın düzenlemelerine uygunluk sağlanması zorunludur”

557 BİN TL CEZA

Bakan Yumaklı, izinsiz akrep toplama ve kaçırma girişimlerinin ciddi yaptırımları olduğunu hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

“Ekonomik nedenlerle ülkelerin sahip olduğu biyolojik zenginliklerin doğadan izinsiz toplanması ve kaçırılması giderek artıyor. Biyoçeşitliliğimizi korumak amacıyla, 2024 yılından itibaren her ne sebeple olursa olsun doğadan akrep türlerinin yakalanmasına yönelik izinleri durdurduk. Bu kurala uymayanlar, 557 bin 212 lira idari para cezası ile karşı karşıya kalacaktır.”