Almanya ekonomisi alarm veriyor: Bundesbank'tan olumsuz rapor
Bundesbank’ın ekim ayı raporu, Almanya’nın ekonomik durgunluğa girdiğini ve dördüncü çeyrekte de zayıf büyüme beklentilerini ortaya koydu. Ekonomi, sanayi sorunları ve düşen dış taleple mücadele ediyor.
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ekim ayı raporunu yayımlayarak ülkenin ekonomik durumu hakkında endişe verici bulgulara dikkat çekti. Raporda, Alman ekonomisinin yaz aylarında küçülmeye devam ettiği ve dördüncü çeyrekte de zayıf ekonomik faaliyetlerin beklendiği belirtildi.
Bundesbank, 2022 yılının ortalarından beri süregelen zayıf ekonomik performansın devam ettiğini ifade etti. Raporda, “Bugünün perspektifinden bakıldığında, ekonomik faaliyetler dördüncü çeyrekte durgunlaşabilir.” ifadesi yer aldı. İlkbaharda yüzde 0,1 daralan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) için, yılın üçüncü çeyreğinde de muhtemel bir "yine hafif bir düşüş" öngörülüyor.
Almanya’da Avrupa Birliği uyumlu yıllık enflasyon eylülde yüzde 1,8'e düşmüş olsa da, yıl sonuna kadar tekrar yükselmesinin muhtemel olduğu kaydedildi. Ayrıca, rapor sanayi sektöründe devam eden sorunlara dikkat çekerek, “Alman sanayi ürünlerine yönelik dış talep, Almanya'nın satış pazarlarındaki ılımlı büyümeye rağmen şu anda çok az toparlanıyor. Bu durum Almanya'nın rekabet gücüyle ilgili sorunların devam ettiğini göstermektedir.”
ALMAN EKONOMİSİ YENİDEN RESESYONA GİRME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA
Alman ekonomisi, artan faiz oranları, konjonktürel riskler ve yapısal değişiklikler nedeniyle büyümede zorluklar yaşıyor. Yılın ikinci çeyreğinde azalan yatırımlar sonucunda ekonominin yüzde 0,1 küçüldüğü belirtildi. Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ise 3. çeyrekte GSYH'de daha fazla düşüş olabileceğini değerlendiriyor. Eğer böyle bir durum gerçekleşirse, Almanya teknik resesyona girmiş olacak. Teknik resesyon, “üst üste 2 çeyrek GSYH'de küçülme yaşanması” olarak tanımlanıyor.
Almanya, 2020 yılında salgının etkisiyle 2009'dan beri ilk kez resesyon yaşamıştı. Ifo, 5 Eylül'de, ülkenin 2024 ve gelecek yıla ilişkin büyüme tahminini, zayıf yatırım ve sipariş durumu nedeniyle yüzde 0,4'ten sıfıra düşürmüştü. Ayrıca, Uluslararası Para Fonu (IMF) da 22 Ekim’de Almanya'nın bu yıl için büyüme beklentisini yüzde 0,2'den yüzde 0'a indirdi.
Geçen yıl, Almanya, alışılmışın dışında yüksek düzeydeki enflasyonun satın alma gücünü etkilemesi, yüksek enerji fiyatları, düşen yatırımlar, zayıf dış talep ve faiz oranlarının yüksekliği gibi nedenlerle bir önceki yıla göre yüzde 0,3 daralmıştı. Böylece, G7 ülkeleri arasında küçülen tek ülke konumuna gelmişti. Eğer bu yıl da küçülme devam ederse, Almanya 2023'te olduğu gibi G7 ekonomileri arasında daralan tek ülke olmaya devam edecek.