Doğal gazda yeni dönem!
Türkiye’de, 2026 kışından itibaren doğalgazda da kademeli faturalandırma dönemine geçilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Kasım 2024’te ve sonrasında medyada ve çeşitli kanallarda, elektrikte olduğu gibi doğal gazda da tüketim miktarına göre farklı tarife uygulaması planladıklarını ancak doğal gazda bu şekilde bir tarifenin uygulanmasının daha karmaşık bir düzenleme gerektirdiğini vurgulamıştı. Karmaşıklık, hanelerin doğal gaz tüketiminin iklim koşullarıyla çok yakından ilgili olmasından kaynaklanıyor.
“DESTEKLERİN GERÇEK İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞMASI ÖNEMLİ”
Ekonomim'de yer alan habere göre; bir grup gazeteciye değerlendirmelerde bulunan Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, GAZBİR verilerine göre yaptığı değerlendirmede, hane başına ortalama doğal gaz tüketiminin en fazla Hakkari ve Erzurum’da yapıldığını vurguladı. En az tüketim ise yine aynı yaklaşımla Adana ve Osmaniye’de yapılıyor. Öner, Bakanlığın arayışının doğal gaz tüketiminde hanelere yönelik fiyat sübvansiyonu olduğunu hatırlatarak, bu desteğin gerçek ihtiyaç sahibine verilmesi amacını taşıdığını vurguladı.
İklim koşulları soğuk olan iller ile görece sıcak olan illerin ayrıştırılarak, buna göre bir yaklaşım belirlenme arayışının gözlendiğini belirten Öner, “Bakanlık her il için ayrı bir kademe belirleyerek vatandaşları mağdur etmemeyi ve soğuk-sıcak iklime sahip illerin ayrımını yapmayı hedefliyor” dedi.
Ali Rıza Öner, kamuya açık 2023 verilerine göre hane başına ortalamada en yüksek tüketimin, 1401 metreküp ile Hakkari’de olduğunu, bu ili sırasıyla 1348 metreküp ile Erzurum, 1317 ile Ardahan, 1311 ile Muş ve 1224 metreküp ile Ağrı’nın izlediğini belirtti. En düşük tüketim ise sırasıyla 521 metreküp ile Adana, 527 ile Osmaniye, 531 ile Mersin ve 566 metreküp ile Antalya’da gerçekleşti. İstanbul’da ise haneler bir yılda ortalama 869, Ankara’da 1067, İzmir’de 736 metreküp gaz tüketti.