E-ticarette hedef 400 milyar TL

Ramazan Bayramı’na sayılı gün kala e-ticaret sektöründe gözle görülür bir hareketlilik yaşanıyor. Tatlı, çikolata, şekerleme, kahve ve hediyelik eşyalar gibi ürün gruplarında artan taleple birlikte bu bayramda e-ticaret hacminin 400 milyar liraya ulaşması bekleniyor.

E-ticarette hedef 400 milyar TL

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, Ramazan ayı ve bayram alışverişlerinin çevrim içi alışverişi canlandırdığını ifade etti.

Tüketici alışkanlıklarının çevrim içi platformlara kaydığını vurgulayan Çevikoğlu, “Bayram için hazırlanacak tatlı malzemeleri, çikolata, şeker, kahve gibi gıda alışverişleri, giyim ve ayakkabı alışverişleri en fazla tercih edilen ürünler arasında yer alıyor. Eğitim döneminin ikinci yarıyıl tatiliyle birleşen bayram tatili dolayısıyla insanlar yoğun olarak şehir dışına çıkacak. Bundan dolayı uçak rezervasyonlarında da benzer yoğunluğun olduğunu söyleyebilirim.” değerlendirmesinde bulundu.

Bayrama özel kampanyaların alışverişlerde yüzde 30 artışa neden olduğunu aktaran Çevikoğlu, “Havaların ısınması ve mevsim geçişiyle birlikte, tüm ürün gruplarında yüzde 25-30 arasında indirimlerin yapıldığı Ramazan Bayramı döneminde e-ticaret sektöründe 400 milyar liralık satışın gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bayramda ortalama sepet tutarının 1500 lira olarak gerçekleşmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tüketicilerin kendilerine sunulan kampanya ve teklifleri karşılaştırarak değerlendirmesi gerektiğine dikkat çeken Çevikoğlu, hem ürün hem de satıcı hakkında yorum ve değerlendirmelerin incelenmesini, ödeme işlemlerinde ise güvenlik önlemlerinin dikkate alınmasını tavsiye etti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara da bayram döneminde yüzde 40’lık artışla 350 ila 400 milyar lira arasında e-ticaret hacmi oluşmasını beklediklerini dile getirdi.

En çok tercih edilen kategorilerin giyim, ayakkabı ve gıda olduğunu belirten Özkara, “Tatlı, çikolata, şekerleme ve kahve gibi ürünler büyük talep görüyor. Bunun yanı sıra hediyelik eşya kategorisinde de önemli artış yaşanıyor.” dedi.

E-ticaretin geleceğine yönelik beklentilerini paylaşan Özkara, “Uygun dijital ödeme yöntemlerinin yükselişi sayesinde hem tüketiciler hem de satıcılar çevrim içi ürün satın alma ve satma konusunda daha rahat hale geliyor. Uluslararası satışların 2030’a kadar yüzde 26 artması ve ülkeler için e-ticaret satışlarının iki kat daha hızlı büyümesi öngörülüyor.” açıklamasında bulundu.

Özkara, küçük işletmelerin uluslararası rekabette ayakta kalabilmesi için değişen dijital trendleri yakından takip etmesi gerektiğini vurguladı.