IBM satışları gerilerken, hisse başına kar beklentileri aştı

Teknoloji devi IBM'in satışları düşerken, hisse başına karı beklentileri aştı. Gelirler analistlerin tahminlerinin gerisinde kalırken, hisselerde düşüş yaşandı.

IBM satışları gerilerken, hisse başına kar beklentileri aştı

International Business Machines Corp (IBM), üçüncü çeyrekte danışmanlık talebindeki yavaşlama nedeniyle gelirlerinde analist beklentilerini yakalayamadı.

Yatırımcıları tatmin etmeyen üçüncü çeyrek verilerinin ardından, IBM hisseleri seans sonrası işlemlerde yüzde 8’e kadar düştü.

SATIŞLAR GERİLEDİ

Üçüncü çeyrekte IBM’in satışları yalnızca yüzde 1 artışla 14,97 milyar dolara ulaştı ve analistlerin ortalama beklentisi 15,07 milyar dolardı.

Bu çeyrekte yazılım satışları ise yüzde 9,7 artış göstererek 6,5 milyar dolara yükseldi ve analist tahmini olan 6,4 milyar doları geride bıraktı. Ayrıca, IBM’in beş yıl önce satın aldığı Red Hat’in büyümesi yüzde 14’e yükseldi. Ancak altyapı gelirleri, beklenenden daha fazla bir düşüşle yüzde 7 azalarak 3,04 milyar dolara geriledi.

HİSSE BAŞI KAR BEKLENTİLERİ AŞTI

Danışmanlık alanındaki yazılım satışları üçüncü çeyrekte yüzde 9,7 artarak 6,5 milyar dolara ulaştı ve analistlerin ortalama tahmini olan 6,4 milyar doları geçti. IBM’in beş yıl önceki Red Hat satın alımı, yüzde 14 oranında bir büyüme gösterdi. Bununla birlikte, altyapı gelirleri beklenenden daha keskin bir düşüşle yüzde 7 azalarak 3,04 milyar dolara geriledi.

Üçüncü çeyrekte hisse başına kar, 2,23 dolarlık beklentinin üzerine çıkarak 2,30 dolara ulaştı.

YENİ ÜRÜN PLANLARI

IBM Mali İşler Direktörü Jim Kavanaugh, şirketin ana bilgisayar ürün döngüsünün sona yaklaştığını belirterek, gelecek yıl yeni bir ürün tanıtmayı planladıklarını açıkladı. Ayrıca, segmentteki müşterilerin bütçelerini artırmadığını ve bazı üretken yapay zeka projelerinin geleneksel danışmanlık hizmetleri yerine geçtiğini ifade etti. Kavanaugh, ekonomik belirsizlikler nedeniyle, özellikle faiz oranları ve jeopolitik gerilimler konularında temkinli bir harcama yaklaşımını tercih ettiklerini de vurguladı.