Ticaret Bakanlığı'ndan aldatıcı reklamlara 204 milyon ceza

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu; tüketicileri aldatan, yanıltan, tecrübe ve bilgi eksikliklerini istismar eden reklamlara bu yıl toplamda 204 milyon lira ceza verildiğini açıkladı.

Ticaret Bakanlığı'ndan aldatıcı reklamlara 204 milyon ceza

Ticaret Bakanlığı, 10 Ekim 2024 tarihi itibariyle bu yıl 1542 aldatıcı reklama erişim sınırlaması ve 204 milyon TL ceza uygulandığını açıkladı. Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, bu ayki toplantıda tüketicileri aldatan, yanıltan, tecrübe ve bilgi eksikliklerini istismar eden reklamlar ile haksız ticari uygulamaların incelendiği belirtildi. Kurul tarafından toplam 202 dosyanın değerlendirildiğini ve 185 dosyanın mevzuata aykırı olduğunun tespit edildiğini açıkladı.

Söz konusu reklam ve ticari uygulamalar hakkında bu ay durdurma cezası ile birlikte toplam 16,8 milyon lira idari para cezası verildiği kaydedildi. Böylece yılın ilk 10 ayında 1.358 adet dosya hakkında durdurma cezasının yanı sıra toplam 204,3 milyon TL idari para cezası uygulandı.

Ticaret Bakanlığı'ndan aldatıcı reklamlara 204 milyon ceza - Resim : 1

Bakanlıktan yapılan açıklama alkollü içkilere ilişkin ise şunlar kaydedildi;"İlgili mevzuatı gereği her ne surette olursa olsun alkollü içkilerin ve üretici firmaların reklamının yapılması yasak olmasına rağmen son zamanlarda sosyal medya mecralarındaki paylaşımlarda ortalama tüketici nezdinde alkollü içki markalarıyla özdeşleşen ibare, sembol, işaret ve benzeri unsurlara reklam amaçlı olarak yer verildiği tespit edilmiş olup, Reklam Kurulu’nun bu ayki toplantısında söz konusu reklamlar hakkında idari yaptırım uygulanmasına karar verilmiştir.”