Türkiye'nin 53 yıllık yumurta firması iflas etti

Türkiye genelinde yaygın olarak bilinen ve birçok ilde tüketiciyle buluşan Baranok Yumurta markası, ekonomik zorluklar nedeniyle iflas etti. Konya merkezli şirketin vergi borcu sebebiyle iflas başvurusu yapıldığı belirtildi.

Türkiye'nin 53 yıllık yumurta firması iflas etti

Türkiye’nin önemli yumurta üreticilerinden biri olan ve Konya'da faaliyet gösteren Baranoklar Tavukçuluk Gıda Yem Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi iflas etti. 53 yıllık geçmişiyle bilinen bu köklü firma, ekonomik krizlerin getirdiği mali zorluklarla baş edemeyince iflas kararı aldı. Firmanın kapanmasıyla birlikte yüzlerce çalışan işsiz kaldı.

Ekonomik kriz büyük küçük fark etmeksizin birçok şirketi zora sokuyor. Çoğu firma konkordato ilan ederken, bazıları ise iflas etmek zorunda kalıyor. Bu durumun en son örneği, Konyalıların beğenerek tükettiği yumurtaları üreten Baranok Yumurta oldu. Şirketin iflası hem sektörde hem de halk arasında büyük bir şaşkınlık yarattı.

Baranok Yumurta'nın iflası, Türkiye genelinde yaşanan ekonomik zorlukların ve artan şirket iflaslarının bir göstergesi olarak dikkat çekiyor. Son yıllarda birçok sektörde benzer durumların yaşandığı göz önüne alındığında, Baranok Yumurta'nın kapanması sektörde önemli bir etki yaratacak gibi görünüyor.

Konya 1. İcra Dairesi, Baranoklar Tavukçuluk Gıda Yem Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin iflasına hükmetti. Ayrıca, Konya İhtisas Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün 431 bin 220 TL'lik alacağı da 3. sırada kabul edildi. Şirketin vergi borcu olması ise dikkat çeken başka bir ayrıntı oldu.

750 CİVCİVLE BAŞLAYAN SERÜVEN

"1971’de başladı bu serüven; 750 civciv alınmış, gübresinden bahçenin ihtiyacı karşılanacak ve diğer giderlerde yumurta ile karşılanacaktı. Bu iş meslek haline geldi ve yılda 7.750.000 adet yumurta üretilmeye başlandı. Uzun yıllar geçti ve dönüm noktası;1990 yılında arazi yatırımı yapılarak, 43.800.000 adet yumurta ve 225.000 adet yarka üretilmeye devam edildi.1999 yılında 15 ton/saat kapasiteli yem fabrikası inşa edilerek, ihtiyaç olan yemi, kendi fabrikasında üretip daha sağlıklı ve kaliteli yumurta üretmekti hedef! 2002 yılında yeni yatırım planlarıyla 2. Şirket kurulmuş; arazi yatırımları, AR-GE çalışmaları ve kaynakların kontrolü ile mevcut olan üretimi 62.177.000 adet artırarak toplamda 105.977.000 adet yumurta üretilmeye devam edilmişti."