Havayolu uçağı için şok suç duyurusu!

Antalya merkezli bir özel havayolu şirketi hakkında savcılığa yapılan suç duyurusunda dikkat çeken iddialar yer aldı. Moskova’ya yapılan uçuşlarda şirket çalışanları aracılığı ile nakit para transferi yapıldı. Şirketin Rusya seferlerinde birçok kez, kaçak olarak tonlarca uçak parçası taşındı.

Havayolu uçağı için şok suç duyurusu!

Şirketin işten çıkarılan bazı personelleri adına Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunun odağında özel havayolu C. Havacılık AŞ yer aldı. L. K. Ç., Y. C., ve E. S. A. adına yapılan hazırlanan 23 sayfalık suç duyurusu, dikkat çekici bir dizi suçlamayı barındırıyor.

HalkTV'de yeralan habere göre suç duyurusunda, şirketin Lübnan asıllı üst düzey yöneticisi F. Y.’nin talimatları doğrultusunda düzenli para taşıma işlemlerinin yapıldığı bu duruma karşı çıkan personelin ise işten çıkarıldığı öne sürülerek “Ekiplerine zorunlu olarak, hukuka aykırı kişi başı 10.000 Euro, çantalar içinde milyonlarca dolar paranın taşınmasını sağlamış, çalışanlarına suç işletmiştir. Hatta bu taşıma işine karşı çıkanları yine kod 46 ile işten çıkararak, sistematik tehdit ve korkutma ile eziyet ederek cezai şart diye kişi başı 3 brüt maaş tutarında meblağ şirketçe çalışanlardan tahsil edilmiştir” denildi.

PAPAYA MEYVESİ DİYE UÇAK PARÇASI TAŞINDI

Amerika’nın, Ukrayna’ya yönelik işgali nedeni ile Rusya’ya uyguladığı ambargonun, soruşturmaya konu şirket eli ile delindiği iddia edilen dilekçede “Her Rusya uçuşunda kargo evraklarında ‘papaya' meyvesi adı altında, resmi evrakta sahtecilik yapılarak, Rusya'dan da Türkiye'ye, kış günü ‘dondurulmuş gül’ adı altında yasa dışı malzeme ve uçak parçası taşıttırmıştır.

Bu durum süreklilik arz edip kargo evraklarında bazen de ‘tuvalet kâğıdı' olarak taşıma işlemi devam etmiştir. Hayatın olağan akışına aykırı olan ve Moskova da -20 veya -30 derecede gül yetişmesi mümkün olmadığı halde, dünyanın gül yetiştirme merkezi Isparta'nın Antalya ya 1,5 saatlik mesafe olduğu gerçeği de hesaba katıldığında Moskova’dan Antalya’ya ocak ayında donmuş gül sevkiyatının bir paravan olduğu duraksamaya yer olmayacak şekilde açıktır” ifadelerine yer verildi.

YURT DIŞINDAKİ UÇAK İÇİN SAHTE ‘DENETİM’ RAPORU

Savcılık başvurusunda, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne de suçlamada bulunuldu. Başvuruda, şirket personeli tarafından CİMER’e yapılan bir dizi başvuruda şirket uçaklarının teknik yönden uçamayacağı bildirildiği bilgisine yer verilerek “Acilen bu şirketin uçakları ve bakımlarının denetlenmesi talep edilmesine rağmen SHGM hiçbir denetleme ve eylem yapmayarak sanki denetleme yapılmış ve her şey yönetmeliklere uygunmuş gibi masa başında denetleme raporlarında hiçbir olumsuzluk tespit edilmeksizin resmi evrakta sahtecilik yapılarak özellikle bu şirketin yasa dışı faaliyetleri görmezden gelinmeye çalışılmıştır. Bu tip olaylara örnek olarak, daha ülkeye gelmemiş bir uçağa hiçbir denetleme yapılmaksızın Bodrum Havalimanında denetleme yapılmış gibi gösterilerek ''uçuşa elverişlidir'' belgesi verilmesi, yerde uçak içi denetimi yapılması gereken uçağa SHGM denetim ekibi girmeden denetlemeden yine ''uçuşa elverişlidir'' belgesi verildi” denildi.

550 YOLCUSU OLAN UÇAK TEK MOTORLA UÇURULDU

Dilekçede, Aralık 2023’de Moskova’dan Mısır’a uçan bir uçağın sol motorunun Gürcistan üzerinde iken havada patladığı bu duruma rağmen uçağın tek motorla 550 yolcusu ile Mısır’a gitmesine izin verildiği öne sürüldü. Dilekçede, bu duruma kabin görevlisi B. S. A.’nın tanık olduğu kaydedildi. Dilekçede, anılan uçağın tek motoru ile Mısır’dan Bodrum’a geldiği kaydedildi.

KABİN MEMURLARINI REHİN ALMAK İSTEDİLER

Savcılık başvurusunda, geçen 27 Haziran gün İstanbul’dan Nijerya’nın başkenti Abuja’ya yapılan bir uçuşa ilişkin de önemli bilgilere yer verildi. Anılan uçuşta, Türkiye’den sınır dışı edilen 102 Nijeryalı yolcunun Jandarma eşliğinde uçağa bindirildiği belirtilerek, iniş esnasında bu kişilerin uçakta isyan çıkardığı kaydedildi. Dilekçeye göre, Jandarma, alçalma esnasında de port edilen yolcuların kelepçelerini çözdü. Bir süre sonra bu kişiler kendi aralarında konuşarak organize oldu. Direnişlerini artırarak uçağın ön bölümünü ele geçirdiler.

Uçaktaki diyafon, megafon, mutfak ve tuvaleti parçalayan bu kişiler uçak camlarını da kırdı. Taşınabilir oksijen tüplerini ve mutfaktaki bıçakları ele geçiren bu kişiler ön tarafta oturan kadın kabin ekiplerini rehin almak istedi. Savcılık başvurusunda aralarında şirket sahipleri ile yöneticilerinin de olduğu 14 kişinin ismi ‘şüpheli’ listesinde yer aldı. Edinilen bilgilere göre, suç duyurusu sonrası şikâyetçiler ile tanıkların ifadeleri alındı. Şüphelilerin ise ifadelerinin henüz alınmadığı öğrenildi.