Yangına değil, borca mücadele... THK uçakları rekor bedelle satışa çıktı
Ankara Sulh Hukuk Mahkemesi, Akbank ve Albaraka Türk'ün alacağından dolayı Atatürk tarafından kurulan Türk Hava Kurumu'nun elindeki yangın söndürme uçaklarını satışa çıkardı. 8 yangın söndürme uçağı için belirlenen muhammen bedel 2 milyar 862 milyon 552 bin TL oldu.

Patronlar Kulisi'nden Ercan Öztürk'ün haberine göre, Türkiye'de havacılık sanayisini kurmak; askerî, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak için 16 Şubat 1925 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Türk Hava Kurumu elindeki yangın söndürme helikopterleri satışa çıkardı. Ankara Sulh Hukuk Mahkemesi, bir dönemim en çok tartışılan yangın söndürme uçaklarını rekor bedelle satışa çıkardı.

HURDA DEMİŞLERDİ
Bir dönem “hurda” denilerek çürümeye terk ettikleri ve yaşanan orman yangınlarından sonraki başarısızlıklarına karşı halkın tepkisiyle karşılaşınca yeniden kullanmaya başladıkları yangın söndürme uçaklarının satışı için THK Kayyım Heyeti, Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi’nden onay istemişti. Mahkemenin 28 Kasım 2024’de sekiz yangın söndürme uçağının açık artırma ile satışına izin verdiği karada, söndürme uçaklarının satışından elde edilecek parayla “THK’nin vergi, SGK ve işçi alacaklarını ile işletme giderlerini ödeyeceği” belirtildi. Aynı zamanda üç kişilik bir bilirkişi heyetinin oluşturulmasına ve bu heyetin uçakların değerine dair rapor hazırlamasına karar verildi.

İŞTE BİLİRKİŞİ RAPORU!
Uçak Yüksek Mühendisi Sadrettin Kaynar ile emekli Makine Mühendisi Mehmet Ulubay tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda şu ifadelere yer verildi: Türk Hava Kurumu Genel Başkanlığı Hukuk Hizmetleri Başkanlığının 12/09/2024 tarihli dilekçesi ile; Orman Genel Müdürlüğü tarafından, Savunma Sanayi Başkanlığından orman yangınları ile havadan mücadele amacıyla Türk Hava Kurumu envanterinde bulunan piston motorlu CL-215 uçaklarının yapısal iyileştirilmesi ve turboprop motorlu CL-415EAF konfigürasyonuna dönüştürülmesi veya toplam sayı 5 olacak şekilde CL-515 vb. amfibik uçakların tedarikini de içerecek şekilde çalışmalara başlatılması talep edildi.

2 MİLYAR 862 MİLYON DEĞER BİÇİLDİ
Savunma Sanayi Başkanlığınca Kuruma başvuru yapılarak THK envanterinde bulunan CL-415EAF dönüşümüne uyumlu 4 adet CL-215 uçağının OGM tarafından tedarik edilmesi ile CL-415EAF dönüşümüne uyumlu olmayan CL-215'lerin ise hibe veya yedek parça vb. alternatiflerin de değerlendirilerek OGM'ye verilmesi konularında tahmini fiyat bilgisini de içerecek şekilde THK tarafından bir çalışmanın yapılması ve sonucunun bildirilmesinin talep edildiğini, Türk Hava Kurumu envanterinde CL-415EAF dönüşümüne uyumlu 4 adet CL-215(2 adeti faal) ile 4 adet CL-415EAF dönüşümüne uyumlu olmayan 4 adet (1 adeti faal) toplam 8 adet CL-215 uçağının bulunduğunu, kayyum heyetinin 11/09/2024 tarih 2024/33 karar sayılı kararı ile 8 adet CL-215 uçağının tamamının bir paket halinde satışının uygun olduğunun değerlendirildiğini belirtilmiştir.