Çinli otomobillere rekor vergi zammı!

Türkiye'de otomotiv sektöründe önemli bir gelişme yaşandı. Çin'den ithal edilen içten yanmalı ve hibrit araçlara uygulanan ek gümrük vergisi oranı yüzde 40'tan yüzde 50'ye yükseltildi. Bu düzenleme ile birlikte bu tür otomobillerin ithalatında toplam gümrük vergisi oranı yüzde 60'a çıktı.

Çinli otomobillere rekor vergi zammı!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı doğrultusunda, 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle yürürlüğe giren bu yeni vergi oranı, Çin menşeli araçların Türkiye pazarındaki rekabet gücünü önemli ölçüde etkileyecek.

Özellikle BYD, Chery ve MG gibi Çinli otomobil markalarının bu karardan nasıl etkileneceği merak konusu.

Bu vergi artışının, yerli üretimin teşvik edilmesi ve ithalata bağımlılığın azaltılması amacıyla alındığı belirtiliyor.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz Temmuz ayında Çin menşeli elektrikli otomobiller için yüzde 40 ek vergi getirilmişti.

Sonrasında vergi kapsamı içten yanmalı motorlar dahil tüm yakıt türlerini kapsayacak şekilde genişletilmiş, Çin’den ithal edilen her araçtan yüzde 10 gümrük vergisi ve yüzde 40 ek vergi olmak üzere toplamda yüzde 50’lik bir vergi alınması kararlaştırılmıştı.

Elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçlardaki (PHEV) yüzde 40’lık ek vergi oranıysa değişmedi.

Çinli Otomobillere Yeni Vergi Düzenlemesi: Maliyetler Artacak!

Ekonomi gazetesinden Aysel Yücel'in haberine göre, Türkiye'de yeni gümrük vergisi düzenlemesi, özellikle Çin'den ithal edilen araçların maliyetlerini artıracak. Otomotiv veri analiz şirketi Cardata'nın CEO'su Hüsamettin Yalçın, düzenlemenin etkilerini değerlendirirken, "Yerli üretimin desteklenmesi ve iç pazardaki payının artırılması amacıyla alınan bu karar, Çin’den ithal edilen benzinli ve hibrit araçların maliyetlerini yükseltecek" dedi.

YÜZDE 10 EK GÜMRÜK VERGİSİ

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, yeni düzenlemeyi "Çinli araçlara yönelik vergi artışının devamı" olarak yorumladı. Şahin, "Teşvik dışında kalan içten yanmalı ve hibrit otomobillere uygulanan ek gümrük vergisi oranı yüzde 10 artırılarak yüzde 50'ye yükseltildi. Bu karar, engelli araç alımlarında yerlilik oranının zorunlu hale getirilmesinin ardından yerli otomobillere destek politikalarının bir devamı niteliğinde" dedi.

Şahin, yeni verginin Çin’den ithal edilen araçların maliyetlerine yaklaşık %10 oranında bir artış olarak yansımasının beklendiğini ifade etti.

REKABET VE YERLİ ÜRETİM ARASINDA DENGELER DEĞİŞİYOR

Alınan bu kararın, yerli otomobil üreticilerine önemli bir destek sağlarken, Çinli markalar için Türkiye pazarında fiyat rekabetini zorlaştıracağı belirtiliyor. Özellikle Chery ve MG gibi markaların bu düzenlemeden önemli ölçüde etkilenmesi bekleniyor.

PAZAR PAYLARI GERİYE GİDİYOR

Rekor satışlarla Türkiye pazarındaki payını yüzde 10’a taşıyan Çinli otomobil markaları, fabrika yatırımında önceliği Avrupa ülkelerine verince, yüksek oranlı vergiyle karşı karşıya kalmıştı. Çin menşeli elektrikli araçlara daha önce getirilen yüzde 40 ek gümrük vergisi, 8 Temmuz 2024 itibarıyla tüm yakıt tiplerindeki otomobiller için geçerli olmuştu. Kararın yürürlüğe girmesinin ardından geçen sürede Çinli markaların pazar payı da gerilemeye başladı. Yeni düzenlemenin pazarda Çinlilerin payını daha da aşağı çekmesi bekleniyor.

MOTOSİKLETE DE 20 SERVİS ŞARTI GELDİ

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, 31 Aralık 2024 tarihli Resmi gazetede, motosiklet markalarına yönelik de yeni bir düzenleme olduğuna dikkat çekti. Şahin, “Çin’den gelen elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçlarla ilgili TSE standartlarında 7 coğrafi bölgede 20 servis ve çağrı merkezi kurma zorunluluğunun da artık sadece otomobilleri değil bundan böyle hem ticari araçları hem de motosikletleri de kapsayacak” açıklamasını yaptı.