Marburg virüsü nedir? Nasıl belirti gösterir?

Marburg virüsü, Filoviridae virüs ailesinden bir hemorajik ateş virüsüdür. DSÖ'ye göre, Marburg için onaylanmış bir aşı veya antiviral tedavi yoktur. Marburg virüsü nedir? Marburg virüsünün belirtileri nelerdir? Marburg virüsü nasıl bulaşır?

Marburg virüsü nedir? Nasıl belirti gösterir?

Marburg virüsü hastalığı (MVD), şiddetli kusma, kanama ve nörolojik sorunlara neden olan, nadir görülen ancak yüzde 88’e varan ölüm oranıyla oldukça tehlikeli olan bir virüs hastalığıdır. Kuluçka süresi 2-9 gün olan marburg virüsü için ilk haftada ateş, titreme, öksürük, baş ağrısı, döküntü ve kas-eklem ağrıları ilk belirtiler olup, sonrasında göğüs ağrısı, ishal, şiddetli kan kaybı ve bilinç bulanıklığı gibi belirtiler görülür.

Kuluçka süresi boyunca bulaşıcılığı olmayan marburg virüsü, yarasalar, maymunlar gibi primatlar ve virüs ile enfekte olmuş insanların kendileri, kanı veya vücut sıvıları yanı sıra enfekte kişinin kullandığı giysi, çarşaf, yastık, iğneler veya tıbbi ekipmanlarla temas sonucu bulaşır. Virüsün kişiden kişiye bulaşması, hastayla son derece yakın temas gerektirir.

Marburg virüsünün belirtileri nelerdir?

- Karaciğer yetmezliği

- Bilinç bulanıklığı

- Ateş ve titreme

- Baş ağrısı

- Kas ağrıları

- Karın ağrısı

- İshal

- Kilo kaybı

- Sarılık

- Döküntü

- Bulantı ve kusma

- Burun, dışkı, vajina gibi bölgelerde nedensiz kanama

- Göğüs ağrısı

Marburg virüsü nedir? Nasıl belirti gösterir? - Resim : 1

NASIL BULAŞIR?

- Virüs, genellikle meyve yarasaları gibi taşıyıcı hayvanlardan insanlara geçer. Bu hayvanların kanı veya dokusu ile temas, bulaşma riskini artırır.

- Enfekte bireylerin vücut sıvıları (kan, tükürük, ter, idrar, dışkı) ile doğrudan temas, virüsün insandan insana geçişine yol açar.

- Sağlık hizmeti sağlayıcıları, enfekte hastalarla doğrudan temas ettiklerinde virüsü kapma riski taşırlar. Kişisel koruyucu ekipman kullanılmaması durumunda risk artar.

- Enfekte kişilerin cenaze işlemleri sırasında geleneksel gömme ritüelleri, virüsün bulaşmasına neden olabilir.

- Enfekte bireylerin kullandığı eşyalar (örneğin, iğneler veya kıyafetler) yoluyla da bulaşma gerçekleşebilir.