Vakalar arttı hastaneler doldu!
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hasan Çetinkaya, son dönemde ilkokullarda salgına dönüşen el ayak ağız hastalığı konusunda uyarılarda bulundu.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hasan Çetinkaya, çocuklarda sıkça görülen ve bulaşıcı bir hastalık olan el ayak ağız hastalığı hakkında aileleri uyardı. hurriyet.com.tr'de yer alan içeriğe göre; Özellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösteren bu hastalığın belirtileri, bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında önemli bilgiler veren Çetinkaya, bir çocuğa bulaş gerçekleştiyse eğer 3 ila 5 gün içerisinde hastalık belirtilerinin ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi: “Bu hastalık genellikle 7 ila 10 gün içerisinde kendiliğinden iyileşebilen bir hastalık olsa da çok nadir olarak beyin enfeksiyonu, menenjit gibi enfeksiyonlar, kalp iltihabı (miyokardit) gibi ciddi durumlara da neden olabilmekte. Bu nedenle de önemsenmesi gereken bir hastalık.”
5 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARDA DAHA ETKİLİ
Bu hastalığın özellikle yaz ve sonbahar aylarında salgın yaptığını söyleyen Çetinkaya, “Yaz döneminde otellerde ve havuz gibi toplu yaşama alanlarından bulaşabiliyor. Sonbaharda ise okul, kreş gibi toplu yaşama alanlarında sıkça adından söz ettirebilen bir hastalık” dedi.
Çetinkaya şöyle devam etti: “Bu hastalık virüs enfeksiyonu olup daha çok ellerde, ayaklarda, gluteal bölgede küçük noktasal yaralar yapabiliyor. Ağız içerisinde de yine ağrılı yaralar yaparak beslenme sorunlarına yol açabilen bir hastalık.”
“Virüs enfeksiyonu olduğu için de bulaş riski söz konusu, bu nedenle de okul ve kreş dönemindeki çocuklarımızın dikkat etmesi gereken bir hastalık. Genellikle çocuğun kakası yoluyla ya da solunum sekresyonlarıyla yani öksürük, aksırık yoluyla bir çocuktan diğer bir çocuğa bulaşabiliyor.”
“Bu hastalıktan, 5 yaşından küçük çocukların daha çok etkilendiğini gözlemliyoruz. Kreş dönemi ve ilkokul çocuklarında bu hastalık daha çok rastlanabiliyor. Başka bir çocuğa bulaş gerçekleştiyse eğer 3 ila 5 gün içerisinde hastalık belirtileri ortaya çıkıyor.”
“Hastalık bulaştıktan sonra hafif bir ateş bekleniyor. Ellerde, ayaklarda ve gluteal bölgede oluşan ufak yaralar, çok fazla ağrılı olmamakla beraber hafif bir kaşıntı ile devam ediyor. Ağız içerisindeki yaralar bazı çocukların beslenme sorunları yaşamasına, sıvı kaybına neden olabiliyor. Bu tarz hastalara biz de hastanelerde serum tedavisi ile sıvı takviyesinde bulunabiliyoruz.”
HASTALIKTAN KORUNMAK İÇİN HİJYEN ÇOK ÖNEMLİ
Çetinkaya, kendiliğinden iyileşen bu hastalığın hafife alınmaması konusunda uyarıda bulunarak, “Bu hastalık genellikle 7 ila 10 gün, içerisinde kendiliğinden iyileşebilen bir hastalık olsa da çok nadir olarak beyin enfeksiyonu, menenjit gibi enfeksiyonlar, kalp iltihabı (miyokardit) gibi ciddi durumlara da neden olabilmekte” dedi.